Thursday, 17 October 2019
Home Διασκέδαση Tαξίδι Στα πανέμορφα μονοπάτια του Παγγαίου.


Ο Χρονογράφος σας προτείνει χειμερινές αποδράσεις.Τις περισσότερες φορές ταυτίζουμε τις αποδράσεις με τη χλιδή και την πολυτέλεια, ”χάνοντας” ίσως κάποια μέρη απίστευτης ομορφιάς που όμως απαιτούν από εμάς τη θυσία ορισμένων ανέσεων και την επίδειξη περιπετειώδους διάθεσης.

Στη Βόρεια Ελλάδα από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας, το Παγγαίο, αιώνιο κι ακατάλυτο από τον χρόνο, προκαλεί τους επισκέπτες του αν μη τι άλλο να υποκλιθούν στο μεγαλείο της φύσης. Από τις επιβλητικές και μυστηριώδεις κορυφές του ξεχύνονται δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς, που σκεπάζουν πλαγιές και ρεματιές. Δεν είναι τυχαίο πως εδώ ακριβώς στα πολύ παλιά χρόνια συγκροτήθηκαν οι πρώτοι Διονυσιακοί Θίασοι με τις έξαλλες μαινάδες και τους γεμάτους ζωώδη δύναμη σατύρους, που στο χορό και στην έκσταση ζήτησαν τη λύτρωση και την επικοινωνία με το Θεό. Κι ακόμη, ότι στο βουνό αυτό πλάστηκαν οι πιο παλιές δοξασίες για την αθανασία της ψυχής.
Το Παγγαίο, αγαπημένος προορισμός φυσιολατρών και ορειβατών, δεσπόζει ΒΔ του Νομού Καβάλας. Έχει μήκος 40 χλμ. και πλάτος 20 χλμ., με μια περιοχή κορυφών εκτεταμένη η οποία δεν έχει δημιουργήσει γεωλογικά φαινόμενα τέτοια ώστε να διακρίνουμε ορθοπλαγιές με μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Ωστόσο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ύπαρξη στην βόρεια και βορειοανατολική πλευρά των κορυφών του Τρίκορφου, μιας σειράς από κάθετους βράχους, μυτίκια και πύργους, με υψομετρικές διαφορές 150-250 μέτρα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο. Στη βορινή πλευρά του Τρίκορφου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αναρριχητών το χειμώνα. Τα λούκια που σχηματίζονται κρατούν πάντα χιόνι και τις περισσότερες φορές αρκετά παγωμένο. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, οι Θεσσαλονικείς κυρίως αναρριχητές έδωσαν τις πρώτες καλοκαιρινές και χειμερινές γραμμές. Για τους... ειδικούς να πούμε ότι από τις πρώτες διαδρομές είναι η ”Κλασική” (26-12-63) και η ”Ανώνυμη” (25-10-1965).
Πως θα φτάσετε: Από την εγνατία όδο μέχρι και την Αμφίπολη μετά από την Πρώτη Σερρών για την μονή Εικοσιφοινίσσας και για Νικήσσιανη, αξίζει ο γυρισμός να γίνει από την Ελεθευρούπολή Καβάλας. 
Τι θα δείτε:

Ο Δήμος Παγγαίου είναι αποδεδειγμένα ότι πιο παρθένο και αληθινό υπάρχει στην Ανατ. Μακεδονία. Σκαρφαλωμένα στα υψώματα του Παγγαίου βρίσκονται μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείτε. Τα πιο σημαντικά είναι: η Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, πόλος έλξης πολλών επισκεπτών απ'όλο τον κόσμο (5 χλμ. από τη Νικήσιανη), η Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη και η Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου (μόνο 2 χλμ. από τη Νικήσιανη).
Στον Δήμο του Παγγαίου, ο πολιτισμός είναι ζωντανός και οι κάτοικοι αναβιώνουν τα έθιμα και τις παραδόσεις και στήνουν πραγματικό γλέντι με τραγούδι και χορό. Μερικά από αυτά είναι: οι «Αράπηδες» με παραδοσιακές στολές (7 Ιαν.) που έχει τις ρίζες του στον Διόνυσο, το «κάψιμο των ψίλων» με άναμμα φωτιών από κέδρους και πέταγμα χαρταετού (την Καθαρά Δευτέρα), η πορεία προς το Βρανόκαστρο ή κάστρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (την ημέρα των Αγ. Θεοδώρων), τα «Τσάνια» των καβαλάρηδων (μια εβδομάδα πριν τη γιορτή του Προφήτη Ηλία), το Πάσχα με μεγάλο διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών, και η «Γιορτή του Κάστανου» (τέλος Οκτωβρίου) με πολύ κρασί, χορό και μεγάλη προσέλευση επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων
To σπηλαίο της Αλιστράτης Αμμόλοφοι Καβάλα
Λίγα μόνο χλμ. από τη Νικήσιανη θα δείτε:
 • Τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, 358 π.Χ. (20 χλμ.)
 • Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται ένα από τα ωραιότερα
      της Ελλάδος (20 χλμ.)
 • Τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων (με θεραπευτικές ιδιότητες) (7 χλμ.)
 • Τις παραλίες της Καβάλας (Ηρακλείτσα, Πέραμο, Αμμόλοφοι)
      (20 χλμ.)
 • Τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, 436 π.Χ.

 • Δοκιμάστε:
 • Ποδηλασία ή οργανωμένο περίπατο με άλογα
  στα μονοπάτια του βουνού.
 • Ορειβασία με την καθοδήγηση έμπειρου οδηγού.
 • Διαδρομές με το 4Χ4 όχημά σας.
 •  

  Καιρός Κρύα Βρύση

   

  oikologiko-parko1

  Ποιότητα του Αέρα
  Poiotita_aera